Oμάδα F.A.D.A

Το έμβλημα του προγράμματος, όπως το φιλοτέχνησε ο Φάνης.

Μετάφραση της 2ης στροφής του “The Times They are A-Changin”

Ελάτε συγγραφείς και κριτικοί
Που προφητεύετε με το στυλό σας
Και κρατήστε τα μάτια σας ορθάνοιχτα
Δεν θα ξανά ‘ρθει η ευκαιρία
Και μην μιλάτε τόσο νωρίς
Γιατί η ρόδα ακόμα γυρίζει
Και δεν ξέρουμε ποιό
Είναι το όνομα του ακόμη
Γιατί ο χαμένος τώρα
Αργότερα θα είναι νικητής
Γιατί οι καιρόι αλλάζουν

Φύλλο εργασίας 1ο. Δραστηριότητα 2. Προσπαθήστε να καταγράψετε με συντομία ποια θέματα θίγονται (να επισημάνετε τουλάχιστον τρία βασικά θέματα). Αποδελτιώστε με 3 – 6 λέξεις-έννοιες τα θέματα που επισημάνατε.

Στο τραγούδι “The times they are a-changin” του Bob Dylan τα θέματα που θίγονται, κυρίως, σχετίζονται με την προσαρμογή σε νέες καταστάσεις και δεδομένα. Αναφέρεται, επίσης, στη λογοκρισία που αντιμετωπίζουν οι συγχρονοι άνθρωποι και και στη γενικευμένη απολυτότητα αυτών. Έτσι ο Dylan συμβουλεύει τους νέους να επαναστατήσουν και να ανατρέψουν ό,τι αποτελεί κατεστημένο και δε δέχεται την αλλαγή. Τέλος, αναφέρεται στην δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας λόγω του χάσματος γενεών.

Νεότερη συμπλήρωση:

Στο τραγούδι “The times they are a-changin” του Bob Dylan τα θέματα που θίγονται, κυρίως, σχετίζονται με την προσαρμογή σε νέες καταστάσεις και δεδομένα(“Then you better start swimmin’ Or you will sink like a stone”), θέμα που διαποτίζει ολόκληρο το τραγούδι, γίνεται όμως έντονα αντιληπτό στην πρώτη στροφή. Αναφέρεται, επίσης, στη λογοκρισία που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες σε μια συντηρητική κοινωνία και στη γενικευμένη απολυτότητα αυτών (παρουσιάζεται στην δεύτερη στροφή). Έτσι, ο Dylan συμβουλεύει τους νέους να επαναστατήσουν και να ανατρέψουν το κατεστημένο και δε δέχεται την αλλαγή. Τέλος, αναφέρεται στην δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας λόγω του χάσματος γενεών(“Your sons and your daughters are beyond your command”).

[Τέλος, ακολουθεί η σύγκριση του ποιήματος «Αντισταθείτε» και του τραγουδιού του Dylan]

«Αντισταθείτε» (Μιχάλης Κατσαρός) – «The times they are a-changin» (Bod Dylan)
Στο ποίημα του κατσαρού παρουσιάζεται παρόμοια θεματολογία με αυτή του Dylan. Αναφέρονται και τα δυο στην αδιάκοπη εξέλιξη και αλλαγή των κοινωνιών και ιδεών και, κατ’ επέκταση, στην αντίδραση και αντίσταση στην συμβατικότητα και τη μονοτονία. Στη συνέχεια, κοινό θέμα αποτελεί η έντονη αμφισβήτηση κάθε εξουσίας και η προτροπή για επανάσταση απέναντί της (“στον πρόεδρο του εφετείου αντισταθείτε” – “come senators, congressmen[…]don’t block up the hall”). Διακρίνονται, όμως, και διαφορές στους θεματικούς τόπους. Για παράδειγμα, στο «Αντισταθείτε» γίνεται κριτική στην θρησκεία, ενώ στο “ The times they are a-changin” γίνεται αναφορά στο χάσμα των γενεών.
Όσον αφορά στη μορφή παρατηρούμε μια συνεχή επανάληψη του τίτλου του τραγουδιού μέσα στους στίχους ( Αντισταθείτε – For the times they are a-changin).

Share This: