Ομάδα Β.Β.C

Φύλλο εργασίας 1ο.Δραστηριότητα 2. Καταγράψτε τις εικόνες που σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και σχολιάστε τον τρόπο που αυτές εκφράζονται (τεχνικές περιγραφής ή αφήγησης). Ποιες από αυτές είναι παρμένες από την πραγματικότητα και σε ποιες κυριαρχεί η φαντασία του Ντύλαν.

Bob Dylan, The Times Are A-changin.
Το νόημα γεννιέται μέσω των εικόνων που επινοεί ο Dylan στα τραγούδια του. Πραγματικές εμπειρίες από την ίδια του την ζωή, αλλά και φανταστικά στιγμιότυπα ζωής συνδέονται και συνθέτουν τα τραγούδια του. O καθένας σχηματίζει τις δικές του εικόνες απο τα τραγούδια του Dylan καθώς και το «μύθο» που μέσω των εικόνων αυτός φαντάζεται. Εμείς, θεωρούμε ότι τα τραγούδια του Dylan και ειδικά αυτό που ασχολούμαστε τώρα, είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφο προς τις εικόνες.Πχ.«θα σας μουσκέψει ως το κόκαλο»,δηλαδή οτι το βάρος της κοινωνίας και της εξουσίας θα μας πλακώσει.Επίσης, άλλο παράδειγμα είναι η εικόνα του τροχού της ζωής που μας δείχνει οτι τίποτα με τον καιρό δεν αλλοιώνεται, απλώς εξαφανίζεται και γυρνάει πίσω δριμύτερο. Οι εκφραστικές και δυνατές εικόνες του Dylan όχι μόνο εντυπωσιάζουν,αλλά φτιάχνουν και προτείνουν έναν τρόπο ζωής. [B.B.C]

Share This:

 • Terryrage

  Ο δημιουργός στο τραγούδι χρησιμοποιεί κινηματογραφική τεχνική-πλάνα.Μας δημιουργεί μια εικόνα στο μυαλό κάνοντας μας να τον φανταστούμε πάνω σε ένα κρεβάτι να ονειρεύεται και να μας εξηγεί το όνειρο του στο οποίο είναι η Μαριάννα κ οποία συνέχεια τον αποφεύγει.Αυτό μας οδηγεί στην ονειρική πραγματικότητα.Μας δημιουργεί μια αίσθηση οτι, ενω βρίσκεται στο όνειρο, φαίνεται οτι ζεί ο,τι γίνεται στο όνειρο,συμβαίνει στην πραγματικότητα.Το τραγούδι αυτό θα μπορέσει να συνδεθεί με το ποιήμα “ερωτας ταχα”.Ο ποιητής μας περιγράφει τι είναι έρωτας.Μας τον παρουσιάζει ως κάτι που δεν έχει φτάσει και προσπαθεί να το φέρει κοντά του.Έτσι και στο τραγούδι ο δημιουργός μας λεέι οτι θέλει την Μαριάννα.Θέλει να την φτάσει αλλα δεν μπορεί.Το περιερχόμενο και το θέμα του τραγουδιού στηρίζεται στον έρωτα, στα προσωπικά βιώματα και στις αδυναμίες του ποιητή.Ο ερωτευμένος τραγουδιστής το μόνο που θέλει είναι να μπορέσει να βρεθεί με την Μαριάννα ξεχνώντας τα πάντα.

 • Terryrage

 • asmodaios

  Ο Nτίλαν είναι η νέα φωνή της Αμερικής, είναι η διαμαρτυρία, η άρνηση, η αμφισβήτηση, η επανάσταση. Αυτός όμως αρνείται τον ρόλο της φωνής του κινήματος. Εγκαταλείπει τα τραγούδια διαμαρτυρίας και επηρεασμένος από τους μεγάλους συμβολιστές ποιητές (Μπωντλαίρ, Τ. Σ. Έλιοτ) δημιουργεί πολύπλοκα ροκ ποιήματα. Κυκλοφορεί τρεις μεγάλους δίσκους, που καθορίζουν την ιστορία της ροκ, όπως τον Highway 61 Revisited,με ιστορικά κομμάτια όπως τα Like A Rolling Stone, Ballad For A Thin Man, Desolation Row, τον Bringing it all back homeδίσκος που σηματοδότησε τη στροφή του στο ηλεκτρικό blues, τον Blonde on Blonde, ένα καταπληκτικό διπλό άλμπουμ, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Οι πιστοί οπαδοί που τον αποδοκιμάζουν στο Newport Festival (1965) όταν ανεβαίνει στη σκηνή με δερμάτινη ζακέτα και ψηλοτάκουνες μπότες και τολμά να παίξει ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster θα δώσουν τη θέση τους σε χιλιάδες νέους θαυμαστές. O 25χρόνος Ντίλαν έχει πάνω από 10.000.000 πωλήσεις δίσκων. Γίνεται σημαία, ροκ λάβαρο.
  Ονομάζοντας τον εαυτό του κ επικαλούμενος από πολλούς θαυμαστές του Τραγουδιστής της διαμαρτυρίας γίνεται αποδεκτός από τον κόσμο καθώς και τα τραγούδια του.’’ ‘Έφηβος για πάντα , έφηβος για πάντα ! ‘’ είναι αυτό που όταν άκουγε στον δρόμο κάποιος ήξερε ότι αυτό ήταν το μοτίβο των τραγουδιών του. Γιατί θέλει να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ανάλογα με τα βάσανα που έχει ο καθένας , μπορεί και έτσι ανάλογα να δράσει έτσι ώστε στο τέλος αυτό που θα υπάρχει θα είναι μόνο ο εαυτός του δηλαδή ανέμελος ανεξάρτητος ,.. όπως ένας έφηβος.

 • asmodaios

  Δραστηριότητα 5. “Πώς επιτυγχάνεται το έντονο προτρεπτικό ύφος της γραφής του Dylan και που νομίζετε ότι αποβλέπει;”

  Ο Ντίλαν όπως και ο ίδιος είχε πει λίγα χρόνια πριν στην συνέντευξη του στο Βήμα “Αναμφίβολα οι στίχοι μου είχαν το θάρρος να θίξουν θέματα που δεν είχε θίξει κανείς ως τότε• ωστόσο, αν το μόνο σημαντικό στα τραγούδια μου ήταν οι στίχοι τους, τότε γιατί ο σπουδαίος rock ‘n’ roll κιθαρίστας Duane Eddy ηχογράφησε ένα άλμπουμ με οργανικές εκτελέσεις τους; Οι μουσικοί ήξεραν πάντοτε ότι τα τραγούδια μου δεν ήταν μόνο στίχοι, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι μουσικοί” Με αυτά τα λόγια καταλαβαίνουμε ότι τα τραγούδια του Ντίλαν δεν αρκούν μόνο σε μελωδικό περιεχόμενο αλλά και σε μια ποικιλία ψυχολογικού , πολιτικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου. Τονίζοντας με δυναμικότητα και επαναστατικότητα ότι οι άνθρωποι του σήμερα του αύριο πρέπει να αλλάξουν σκέψη νοοτροπία αλλά και ρυθμό ζωής. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το αύριο , έτσι με μια έντονη και δυνατή μουσική προσπαθεί να προτρέψει αυτό το παρόν σχηματίζοντας ένα πολύ καλύτερο μέλλον ευεσθητοποιώντας και μορφώνοντας το κοινό του.

  I Threw it all away .
  Δεύτερος 2. στίχος μετάφραση
  Once I had mountains in the palm of my hand
  And rivers that ran through ev’ry day
  I must have been mad
  I never knew what I had
  Until I threw it all away

  Κάποτε είχα βουνά στην παλάμη του χεριού μου,
  και ποταμούς που κατρακυλούσαν κάθε μέρα,
  ποτέ δεν κατάλαβα τι έιχα,
  μόνο όταν τα πέταξα όλα μακριά..

  Αυτοί οι στίχοι μας μαθαίνουν ότι όταν Έχουμε κάτι ακόμα και όχι τόσο σημαντικό θα καταλάβουμε την σημασία του όταν το χάσουμε ολοκληρωτικά.

 • asmodaios

  Δραστηριότητα 6. ” Σχολιάζουμε τους στίχους σύντομα μέσα από μια δικιά μας προοπτική σε ένα δικό μας κείμενο. ”

  ‘Threw it all away’
  Η σύνθεση και οι στίχοι του κομματιού είναι βάση ερωτικού περιεχομένου , ωστόσο μέσα από αυτό διαφαίνονται μηνύματα πολιτικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου.Με την παραστατικότητα και την ζωντάνια της φύσης στους στίχους του μας δίνει ένα διαφορετικό πλάνο για το πως θα έπρεπε ο καθένας μας να είχε σε περισσότερη εκτίμηση κάποια πράγματα παρά να καταλάβαινε το νόημα τους όταν τα έχανε από την ζωή του.Επίσης οι παρομοιώσεις του με την φύση μας δίνουν μια ιδιαίτερη παραστατικότητα και ζωντάνια , κάνοντας τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να προλάβει να εκτιμήση σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά που το προσφέρει η ζωή.

  Ανίχνευση ποιητηκων τροπων κ λογοτεχνικων επιρροων στα επιλεγμενα της ομαδας κειμενα

  boston-more than a feeling

  ο δημιουργος σε αυτο το τραγουδι χρησιμοποιει πολλες εικονες ωστε να μας κανει να “μπουμε” στο τραγουδι του, σε αυτο βοηθαει και η κινηματογραφικη τεχνικη-πλανα που χρησιμοποιει. Περιγραφει λεπτομερως πως ξεκιναει την μερα του,τι κανει αφου ξυπνησει αλλα και τι κανει στην διαρκεια της μερας. Με λιγους στιχους μας κανει να φανταστουμε οτι ο εσωτερικος του κοσμος δεν ειναι καλα διοτι το μονο που θελει ειναι μια κοπελα η οποια καθε φορα που ερχεται κοντα του,λιγο πριν φτασει, φευγει. Θεωρει οτι τα παντα φευγουν και ερχονται,οτι τα παντα “ξεθωριαζουν” γι’αυτον αλλα το μονο που του εχει μεινει στο μυαλο ειναι αυτη και την φανταζεται ακριβως οπως ειναι,δεν την εχει ξεχασει καθολου λαμπει μεσα του οπως ο ηλιος στον καθαρο ουρανο του καλοκαιριου. Αλλα ολα αυτα ειναι μεσα στο μυαλο του, ετσι οδηγουμαστε στην ονειρικη πραγματικοτητα, αλλος ενας ποιητηκος τροπος που κυριαρχει στο τραγουδι. σχεδον οτι μας τραγουδαει διαδραματιζεται στο ονειρο του αλλα ειναι τοσο “ζωντανο”για αυτον αλλα και για μας που μας φαινεται σαν πργματικοτητα.

  THIS IS WAR-30 SECONDS TO MARS

  Στο τραγουδι αυτο ο πιο βασικος ποιητικος τροπος ειναι ο ρυθμικος λογος. Μπορει να μην υπαρχει σε μεγαλο βαθμο αλλα ειναι πολυ βασικος για το κομματι διοτι οι φρασεις που επαναλαμβανει στηριζονται σε ολο το τραγουδι(Ένας γενναίος καινούργιος κόσμος).Με αυτη την φραση προσπαθει να κανει τον κοσμο να ξεσηκωθει και να επαναστατησει απεναντι στους ανθρωπους της εξουσιας, θελει να φτιαξει εναν γενναιο καινουργιο κοσμο. Στο τραγουδι του μεχρι και στο βιντεο του τραγουδιου περνει τον ρολο ενος στρατιωτη ο οποιος δεν παει για να πολεμησει ανθρωπους αλλα τον ιδιο τον πολεμο. οι εικονες αυτες ειναι τοσο σημαντικες και τοσο “δυνατες” που και εδω με την κινηματογραφικη τεχνικη μας κανει να μπουμε οι ιδιοι στο τραγουδι και να νιωσουμε οτι βρισκομαστε και εμεις οι ιδιοι σε “πολεμο…με τον πολεμο”.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Fm_-sW4Vktw&w=425&h=350]

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Zcps2fJKuAI&ob=av3e&w=425&h=350]

 • Terryrage

  Εμπορικη Ροκ……Τραγούδια Βγαλμένα Απο τη ζωή η Μόνο για τα λεφτά?

  Ενα παραδειγμα τραγουδιού Εμπορικης Ροκ:

 • Terryrage

  Αυτοί που έχουν ασχοληθεί με την ροκ και ιδιαίτερα οι παλαιότεροι οι οποίοι έζησαν την “ποιητική ροκ ” ονομάζουν την ροκ αντιποιητική ροκ η αλλιώς εμπορική ροκ.Διότι πιστεύουν πως την σήμερον ημέραν ολα γινονται για το show και όχι για να εκφράσει ο ποιητής-συνθέτης τα συναισθηματά του η την άποψή του για τον κόσμο.
  Παρολ’ αυτα υπάρχει και η αντίθετη γνώμη η οποία εκφράζει την άποψή της για την εμπορική ροκ.Υποστηρίζουν οτι η ροκ δεν είναι πράγμα για να το κάνουν show αλλά είναι ζωη.Η ροκ μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους και δν είναι αναγκαστικό ο καλλιτέχνης να δημιουργεί ποιήματα.Ο κάθε τραγουδιστης έχει την αποψη του για τα πράγματα και αν θέλει να την εκφράσει φωωάζωντας και ουρλιάζοντας ας το κανει έτσι.Δν μπορείς να κατηγορήσεις ουτε καποιον τραγουδιστή ουτε κάποιον καλλιτέχνη οπως και δεν μπορείς να κατηγορήσεις εναν τρόπο ζωής.Παραδείγματα ¨¨εμπορικης ροꨨ metal,death metal,hard metal,gothic και αλλα πολλα παραδείγματα οπωσ το απο πάνω τραγούδι

 • Μέντωρ

  Καλή προσπάθεια. Μπράβο. Μένει τώρα να βάλετε το υλικό σας σε σειρά, σύμφωνα με τη δομή που συμφωνήσαμε. Προσπαθήστε να βελτιώσετε λίγο τη διατύπωση των γραφομένων σας. Σκεφτείτε και πώς θα παρουσιάσετε τη δουλειά σας…Καλή χρονιά σε όλους. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσετε ό,τι καλύτερο μπορείτε!

 • asmodaios

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Το θέμα μας είναι το ροκ κ η λογοτεχνία. Τι είναι το ροκ στις μέρες μας ;Πως επηρεάζει το σύνολο κοινωνικά και πολιτικά και γιατί;

  Καταρχάς,με σκοπό να επεκταθούμε στην έννοια του τι είναι ροκ ,χρειάζεται να αναφερθούμε σε πηγές που θα μας δώσουν βάση για να στηρίξουμε το υλικό μας καθως και το υλικο που θα επεξεργαστουμε παίρνοντας ιδεες από Dylan, 30 seconds to mars και asking for Alexandria. Τα συγκεκριμενα τραγουδια εχουν τοσο εμπορικο ρολο οσο και ποιητικο γι’αυτό και τα συγκρινουμε με τα αντιστοιχα ελληνικα τους, με αφορμή το περιεχομενο τους. Επισης το νοημα το οποιο δημιουργειται μεσα από τους στιχους, κανει τον ακροατη να σκεφτεται περισσοτερο πριν πραξει. Τα τραγουδια αυτά περιεχουν πληθως λογοτεχνικων ορων και ποιητικων τροπων όπως εικονες, μοτιβα,μεταφορες και συμβολισμους.