Σελίδες Ημερολογίου F.A.D.A

Μετά από 2 σχετικά χαλαρά εισαγωγικά μαθήματα, αρχίσαμε τελικά την πραγματική δουλειά.

Η 3η κατά σειρά συνάντηση έλαβε χώρα 18/10/2011 στην αίθουσα του Α’2 (για ακόμα μια φορά). Αρχικά, χωριστήκαμε σε 5 ομάδες των τεσσάρων ατόμων και η ομάδα μας απαρτίζεται από την Δανάη, τον Αργύρη, τον Φάνη και τον Άγγελο.

Συμπληρώσαμε ένα φυλλάδιο με προτάσεις για μελέτη στον τομέα της ροκ. Προτείναμε ορισμένα συγκροτήματα, τραγούδια καθώς και τρόπους υλοποίησης του μαθήματος ενώ παράλληλα το διασκεδάσαμε.

Μέσα στην τάξη συζητήσαμε για το πώς να οργανώσουμε το ημερολόγιο μας.

Τέλος, όταν ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε τη δουλειά  μας στα άλλα παιδιά, χτύπησε το κουδούνι.

Η 4η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20/10/2011 και παρουσιάσαμε την εργασία που δεν προλάβαμε την προηγούμενη φορά. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε κάθε ομάδα να προσεγγίσει το θέμα. Κάθε ομάδα  ή θα μελετούσε ένα συγκεκριμένο συγκρότημα ή μια συγκεκριμένη θεματολογία (πόλεμος, ειρήνη, επανάσταση, κ.ά.) ή συγκεκριμένα τραγούδια. Πριν συμπληρώσουμε το χαρτί που μας δόθηκε χτύπησε το κουδούνι και τελείωσε το μάθημα.

Στην 5η συνάντηση συναντήθηκε επιτέλους ολόκληρη η ομάδα μαζί και γράψαμε για πρώτη φορά το ημερολόγιό μας. Ξεκινήσαμε τη μελέτη του τραγουδιού “The Times They Are A-changin” του Bob Dylan. Μεταφράσαμε τη 2η στροφή και ξεκινήσαμε την εργασία της ομάδας μας. Έπρεπε να βρούμε ποια θέματα θίγονται στο τραγούδι, ωστόσο δεν προλάβαμε να τελειώσουμε αλλά διασκεδάσαμε και είχαμε καλή επικοινωνία!
Στην 6η συνάντηση συνεχίσαμε την εργασία της ομάδας και την τελειώσαμε. Επιπλέον συγκεντρώσαμε τραγούδια του Bob Dylan που μας έκαναν εντύπωση για περαιτέρω μελέτη(Hurricane, Blowin’ In The Wind). Δυστυχώς η αναζήτηση ονόματος για την ομάδα δεν απέφερε καρπούς και παραμένουμε ανώνυμοι (τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μας συνάντηση…

Κατά την 7η πλέον συνάντηση, αφού πάψαμε να είμαστε ανώνυμοι, και με την πολύτιμη συνεισφορά του κ. Κωνσταντίνου αποκτήσαμε το όνομα F.A.D.A, όπου προφανώς βγάνει από τα αρχικά των ονομάτων μας (Φάνης-Αργύρης-Δανάη-Άγγελος) και παραπέμπει στη ρίζα της γερμανικής λέξης fadar, που σημαίνει πατέρας και προέρχεται από τα αρχαία γοτθικά! Τέλος πάντων, συνεχίσαμε την ομαδική μας δουλειά πάνω στο τραγούδι του Bob Dylan “The times are a-changin” και για πρώτη φορά ανεβάσαμε στο blog την πρώτη ολοκληρωμένη ομαδική δουλεία μας.

Η 8η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 04\11\2011 στην βιβλιοθήκη και για πρώτη φορά είχαμε έναν Η\Υ που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο (και του Αργύρη μια χαρά είναι). Δεχτήκαμε κάποιες συμβουλές από τον κ. Κωνσταντίνου και πήραμε μια μικρή, αλλά πικρή θα μπορούσα να πω, ιδέα για το τι θα ακολουθήσει.

Η επόμενη συνάντηση έλαβε χώρα την Τρίτη 08\11\2011. Πέσαμε κατ’ ευθείαν στην δουλεία διότι για τα δικά μας standards είχαμε μείνει πίσω(παρ’ όλα αυτά βρισκόμασταν πολύ πιο μπροστα από τους άλλους). Μας παρουσιάστηκε η συνέχεια της εργασίας και μας δόθηκαν συμβουλές στο πως θα υλοποιήσουμε τις κατευθύνσεις του 2ου φύλλου εργασίας. Τέλος, όπως κάθε ομάδα, έτσι κι εμείς οφείλαμε να βρούμε 3 τραγούδια τα οποία θα αναλύσουμε. Όμως, δημιουργήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός «mini διαγωνισμού» διότι ήταν πολύ πιθανόν δύο ομάδες να επιλέξουν τα ίδια κομμάτια. Ο διαγωνισμός -παιχνίδι είχε ως εξής: όλες οι ομάδες λαμβάνουν μέρος (θέλοντας και μη), γράφουν ως σχόλιο στο blog τα τραγούδια που επέλεξαν και σε περίπτωση που υπάρξουν κοινά νικητής είναι αυτός που το δημοσίευσε πρώτος. Εμείς, όμως, σίγουρα είμαστε νικητές διότι δεν περιμέναμε να πάμε σπίτι για να «λαβουμε μέρος» αφού δημοσιεύσαμε τα επιλεγμένα κομμάτια από τους Η\Υ του σχολείου, λίγα λεπτα\δευτερόλεπτα μετά την ανακήρυξη του διαγωνισμού!

Share This:

 • metalheaDanai

  [συνέχεια ημερολογίου]

  Η 10η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/11/2011 και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, ανεβήκαμε στην τάξη αντί να δουλέψουμε στη σχολική βιβλιοθήκη. Τέλος πάντων, αρχίσαμε αμέσως τη δουλειά. Τα τραγούδια που είχαμε επιλέξει στο «διαγωνισμό» της προηγούμενης συνάντησης, ήταν το “Imagine” του John Lennon και το “Stairway To Heaven” των Led Zeppelin. Για το τρίτο τραγούδι θα αποφασίζαμε λίγο αργότερα, αφού ήμασταν ανάμεσα σε 2-3 τραγούδια από Pink Floyd. Αρχίσαμε λοιπόν με την επεξεργασία του “Imagine”. Δυστυχώς, όμως, με τη βοήθεια για ακόμα μια φορά του κύριου Κωνσταντίνου, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, με διαφορετικά τραγούδια!! Και αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα από πριν… Τόσο μα τόσο αναποφάσιστοι, τόσα πολλά τα υποψήφια κομμάτια! Τουλάχιστον, το σίγουρο είναι ότι θα ασχοληθούμε αρκετά με Pink Floyd, αρέσουν σε όλους μας και έχουν ΠΟΛΥ υλικό για επεξεργασία. Ένα ακόμα πρόβλημα που μας προέκυψε ήταν ότι η δουλειά που έπρεπε να γίνει συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν ΠΑΡΑ πολλή και δεν μπορούσαμε ούτε να ξεκινήσουμε, γιατί δεν είχαμε αποφασίσει καλά καλά για τα τραγούδια που θα χρησιμοποιούσαμε για το 2ο φύλλο εργασίας! Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι και ας πούμε ότι ΝΑΙ, θα πιεστούμε αλλά τελικά θα τα καταφέρουμε! 😀

  Τρίτη 22/11/2011, 11η συνάντηση….
  Ναι, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή, και απουσίαζε και ο Άγγελος. Ευτυχώς όμως, είχαμε κάνει κάποια προετοιμασία από το σπίτι και ο κ. Κωνσταντίνου μας έφτιαξε έναν πίνακα για να μας βοηθήσει στην επεξεργασία των στίχων των τραγουδιών μας. Διευκολυνθήκαμε αρκετά, και τελειώσαμε σχεδόν με την επεξεργασία του “Dogs” των Pink Floyd. Ωραία διαδικασία πάντως η επεξεργασία των στίχων, και, αν και χρονοβόρα και κουραστική, την απολαύσαμε αρκετά. Όσο για τα επόμενα δύο τραγούδια, ακόμα δεν είμαστε σίγουροι. Ωστόσο, θα είναι μάλλον το “High Hopes” των Pink Floyd και το “The Dark Eternal Night” των Dream Theater!

 • Μέντωρ

  Σας ταιριάζει η επιλογή των Pink Floyd. Όσο για το “The Dark Eternal Night” αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάλυσή σας. Όσο πιο πολύ εμπλεκόμαστε, τόσο πιο πολύ θα μας αρέσει η δουλειά που κάνουμε! Μη διστάσετε να προχωρήσετε και σε δικές σας -μη ακαδημαϊκού τύπου- ευρηματικές ερμηνείες.

 • metalheaDanai

  Πέμπτη 24/11
  12η συνάντηση
  Ας είμαστε ειλικρινείς, είχαμε αγχωθεί πολύ τις τελευταίες μέρες γιατί έπρεπε να έχουμε τελειώσσει με την ανάλυση του “Dogs” μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, όμως, αποτύχαμε και ζητήσαμε μια μικρή παράταση μέχι την επόμενη Τρίτη! Τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γι’αυτό το κομμάτι έχει γίνει, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τα υπόλοιπα μαθήματα που μας πιέζουν και ο χρόνος είναι πάντα λίγος…

  Τρίτη 19/11
  13η σηνάντηση
  Και ναι, μετά από κόπους και τρεχάματα, και ας λείπει αυτή τη βδομάδα ο κ.Κωνσταντίνου, οι F.A.D.A. έχουν πάρει και πάλι κεφάλι! Ναι, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Κυρίως χάρη στο Φάνη, ομολογουμένως, η δουλειά μας με το “Dogs” έχει πλέον ολοκληρωθεί και προχωράμε ολοταχώς για το επόμενό μας κομμάτι, το “High Hopes”. Γι’ αυτό έχουμε προοπτικές! Σκεφτόμαστε να το ερμηνεύσουμε ζωντανά στο τέλος του τετραμήνου, ως μέρος της εργασίας μας. Θεωρητικά τουλάχιστον, έχουμε και τη δυνατότητα και τη θέληση να το καταφέρουμε!!

 • metalheaDanai

  Πέμπτη 1/12
  14η συνάντηση
  Μονή ώρα. Τίποτα δεν προλαβαίνουμε συνήθως να κάνουμε σε αυτή την ώρα!! Τέλος πάντων, ο κύριος Κωνσταντίνου απουσίαζε όλη αυτή την εβδομάδα (και στην προηγούμενη συνάντηση) και έχουμε ως αντικαταστάτη του τον κύριο Σπανό. Δυστυχώς, ήταν η ώρα του παιδιού μες στην τάξη… Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, έχουμε ήδη ξεκινήσει και την ποιητική ανάλυση του “High Hopes” και αναμένεται να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα! 🙂

  Τρίτη 6/12
  15η συνάντηση
  6/12… Σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν, πέθανε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, αυτή τη μέρα δεν μπήκαμε όλοι για μάθημα στις τάξεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και χωρίς να είναι όλοι οι μαθητές παρόντες, το μάθημα έγινε κανονικά. Από τη δική μας ομάδα απουσίαζαν τα δύο από τα τέσσερα άτομα, αλλά δεν μας ενόχλησε και πολύ, αφού δουλέψαμε στην ολομέλεια, δηλαδή όλες οι ομάδες μαζί. Ο κύριος Κωνσταντίνου μας έδωσε τον κύριο σκελετό, για να «χτίσουμε» την εργασία μας, ο οποίος αποτελείται από:
  1. Εισαγωγή (που θα τη γράψουμε στο τέλος)
  2. Πρόλογος (εκθέτουμε το κυρίως θέμα, παρουσιάζουμε τα επιμέρους ερωτήματα, οριοθετούμε τη μέθοδο με την οποία δουλέψαμε)
  3. Κύριο μέρος (σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της ροκ σε συνάρτηση με τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις καθώς και με την παρουσία σπουδαίων λογοτεχνικών έργων, ανάλυση ροκ τραγουδιών)
  Παράλληλα με αυτό το «σκελετό», κάναμε και μια συζήτηση πάνω στη ροκ, και κυρίως χέβι μέταλ μουσική, η οποία ήταν βέβαια ενδιαφέρουσα, αλλά δε μας επέτρεψε να τον ολοκληρώσουμε…!! Τέλος πάντων, το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν ότι πάντα ο καθένας μας θα έχει διαφορετικές απόψεις και γούστα, και έτσι κάτι που για κάποιον είναι απλά θόρυβος και δεν έχει αισθητική, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι τέχνη.

  Πέμπτη 8/12
  16η συνάντηση
  Αναθεώρηση! Πάλι από την αρχή ο σκελετός, αλλά αυτή τη φορά τον ολοκληρώσαμε. Και η αλήθεια είναι ότι μας τρόμαξε λίγο στην αρχή, αλλά πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε! Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  0.1 Τίτλος
  0.2 Υπότιτλος
  1. Πρόλογος (τον γράφουμε τελευταίο)
  2. Εισαγωγή
  2.1 Εξήγηση θέματος
  2.2 Επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα
  2.3 Τρόπος έρευνας, περιγραφή της μεθόδου
  3. Γενική προσέγγιση
  3.1 Το ροκ ως ιστορικό φαινόμενο με χρονικές και πολιτικές προεκτάσεις (σε συνάρτηση με ιστορικά και «λογοτεχνικά» γεγονότα), ανίχνευση επιρροών (έμφαση στη λογοτεχνία)
  3.2 Το ροκ ως είδος μουσικής (ρυθμός και μορφολογία)
  4. ένα παράδειγμα: Bob Dylan: πολιτικά μηνύματα με ποιητική αισθητική
  5. Ανίχνευση ποιητικών τρόπων και λογοτεχνικών επιρροών στα επιλεγμένα από την ομάδα τραγούδια
  6. Ροκ μελοποιήσεις ελλήνων ποιητών
  7. Το εμπορικό – «αντιποιητικό» ροκ: παραδείγματα και εξήγηση
  8. Τελικά συμπεράσματα έρευνας
  9. Βιβλιογραφία και δικτυογραφία
  10. Παράρτημα
  10.1 Κομμάτια από το ομαδικό ημερολόγιο
  10.2 Γλωσσάρι της εργασίας
  10.3 Αυτοαξιολόγηση ομάδας
  10.4 Προτάσεις και απόψεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει το έργο καλυτέρα
  10.5 Αξιολόγηση του καθηγητή
  10.6 Οργάνωση της παρουσίασης της έρευνας
  Αυτά! Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε! Καλή μας επιτυχία! 😀

  Τρίτη 13/12
  17η συνάντηση
  Σήμερα είχε κατανομή εργασιών… Μοιραστήκαμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, και ελπίζουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να την έχουμε τελειώσει. Αρχίζει τουλάχιστον να μη μας φαίνεται τόσο «βουνό» όλο αυτό! Έχουμε πλέον σχεδόν τελειώσει και το High Hopes, μόνο το The Dark Eternal Night έχει μείνει μισό, αλλά θα τα καταφέρουμε!

 • metalheaDanai

  Πέμπτη 15/12
  18η συνάντηση
  Έκπληξη! Σήμερα μας δόθηκε το 3ο φύλλο εργασίας, με τίτλο “Ροκ Μελοποιήσεις Ελλήνων Ποιητών”. Για αυτό το φύλλο θα πρέπει να διαλέξουμε ένα ποίημα κάποιου Έλληνα πιητή στο οποίο έχει γίνει ροκ μελοποίηση, και φυσικά να το αναλύσουμε. Εντάξει, αυτό δε μας τρομάζει πλέον. Έχουμε ήδη κάνει αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές και μας είναι πια γνωστή! Μόνο ο χρόνος μας πιέζει λίγο, αλλά είμαστε όπως πάντα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!

  Τρίτη 20/12
  19η συνάντηση
  Επιτέλους καταλήξαμε στο ελληνικό ροκ κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε. Πρόκειται για το ποίημα του Καρυωτάκη “Gala”, το οποίο έχουν μελοποιήσει οι Magic De Spell. Μέχρι την Πέμπτη πιστεύουμε ότι θα έχουμε προετοιμάσει αυτό το φύλλο εργασίας ωστέ να το έχουμε έτοιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται, και το “The Dark Eternal Night” θα το ολοκληρώσουμε μέσα στις γιορτές. 🙂

 • Ikaros

  Ο τρόπος της Έρευνας, περιγραφή της μεθόδου:

  Κάθε φορά στο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας διαχωρίζαμε την εργασία για το σπίτι σε τέσσερα μέρη (όσα είναι και τα μέλη της ομάδας μας) ώστε να υπάρχει συμμετοχή από όλους .Αναζητάγαμε πληροφορίες και εργαζόμασταν σε ή με βάση κάποια τραγούδια. Συμβουλευόμασταν ηλεκτρονικά άρθρα του διαδικτύου και τα χρησιμοποιούσαμε ως πηγή. Κάποιες φορές αναζητάγαμε βοήθεια και από την δική μας ηλεκτρονική ιστοσελίδα. Ωστόσο υπήρξαν κάποιες φορές που ένα ή μόνο δύο άτομα αναλάμβαναν την αναζήτηση πληροφοριών ή την ανάλυση ενός τραγουδιού λόγο χρόνου ή και το γεγονός ότι είχαν μεγαλύτερη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα και η βοήθεια των υπόλοιπων ήταν περιττή! Στο σχολείο διορθώναμε τις εργασίες μας( ως ομάδα) και με την καθοδήγηση του κύριου Κωνσταντίνου ανακεφαλαιώναμε την δουλεία μας και λύναμε τις απορίες μας!

  “Λοιπόν παιδιά και κύριε Κωνσταντίνου-Μέντωρ, εδώ είναι το δέκατο μέρος της εργασίας μας(παράρτημα)”:

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΜΑΔΑΣ F.A.D.A.
  Συνάντηση 1η 10/10/11
  Στη 1η συνάντηση συναντηθήκαμε στο Α2’.Το θέμα μας είναι «ροκ και λογοτεχνία» και όλοι αισθανόμασταν ενθουσιασμένοι επειδή μπήκαμε στο project που είχαμε ορίσει ως πρώτη επιλογή. Ωστόσο επικρατούσε μία αμηχανία επειδή οι περισσότεροι ήμασταν άγνωστοι μεταξύ μας και ο καθηγητής μας (ο κος Κωνσταντίνου) ήταν καινούργιος επίσης. Στη συνέχεια μας δόθηκε ένα φυλλάδιο σχετικά με τα ενδιαφέροντά μας στη ρόκ μουσική. Δεν είχαμε τι παραμικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται αλλά μάθαμε αργότερα… Πιο μετά χωριστήκαμε σε «πρόχειρες ομάδες» και με αυτή την άσκηση γνωριστήκαμε και με το υπόλοιπο τμήμα. Τέλος ακούσαμε κάποια κομμάτια ελληνικής ρόκ και ο κος Κωνσταντίνου μας έκανε μια μικρή ξενάγηση στο διαδικτυακό μας ιστό, εξηγώντας μας με βάση ποιους κανόνες θα δουλεύουμε στο site μας.
  Συνάντηση 2η 13/10/11
  Όταν έφτασε η ώρα της Ερευνητικής Εργασίας κατεβήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων. Από τη προηγούμενη συνάντηση, μας είχε ανατεθεί να φέρουμε τα μουσικά μας όργανα. Πολλά παιδιά έπαιζαν ηλεκτρική κιθάρα και ανάμεσα από τη δική μας «μελλοντική» ομάδα (καθώς δεν είχαμε φτιάξει ακόμα τις κανονικές ομάδες) ο Φάνης και ο Άγγελος. Ο Άγγελος έπαιξε μερικά κομμάτια διάφορων συγκροτημάτων . Προς το τέλος της ώρας αναλύσαμε λίγο τον όρο «ροκ και λογοτεχνία».
  Συνάντηση 3η 18/10/11
  Για άλλη μια φορά συναντηθήκαμε στο Α2’.Χωριστήκαμε σε κανονικές ομάδες αυτή τη φορά, αν και μας έλλειπε ένα μέλος. Μας ξαναδόθηκε ένα φυλλάδιο εργασίας το οποίο γενικές ερωτήσεις για τη ροκ μουσική και τη λογοτεχνία και κατά πόσο αυτά τα δύο αλληλοεπηρεάζονται. Αφού συνεργαστήκαμε μεταξύ μας και καταγράψαμε τις απόψεις μας σε ένα πρόχειρο χαρτί, τα μεταφέραμε στο φυλλάδιο. Έπειτα μέσα στη τάξη επαναλάβαμε για άλλη μια φορά το πώς θα δουλεύουμε στο ημερολόγιό μας και με ποιο κριτήριο θα βαθμολογηθούμε.
  Συνάντηση 4η 20/10/11
  Εξακολουθούμε να είμαστε μείον ένα άτομο… Σήμερα παρουσιάσαμε μια εργασία που δεν είχαμε προλάβει την προηγούμενη φορά επειδή είχε τελείωσε η ώρα και ήμασταν οι τελευταίοι. Επίσης παρουσιάσαμε τα τετράδια μας για πρώτη φορά. Είχαμε τη δυνατότητα να τα διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλαμε: π.χ. ζωγραφιές, αφιερώσεις, καταγραφή στοίχων, κτλ… Το σχέδιο που είχε φτιάξει ο Φάνης εντυπωσίασε τον καθηγητή μας (τον κύριο Κωνσταντίνου) και στη συνέχεια προτάθηκε να γίνει animation για την ομάδα! Τέλος της ώρας μας ξαναδόθηκε ένα φυλλάδιο (σχετικό όπως πάντα με τη ροκ 😛 και κάποιες προσωπικές ερωτήσεις πάνω στο συγκεκριμένο είδος μουσικής).
  Συνάντηση 5η 25/10/11
  Άλλη μια φορά στο Α2’ για την ώρα της Ερευνητικής Εργασίας. Είχαμε πλέον ορίσει αυτή την αίθουσα μόνιμη για τη συγκεκριμένη Έρευνα και το κυριότερο αποκτήσαμε επιτέλους και το 4ο μέλος της ομάδας μας!!! Επίσης φέραμε και τα laptop μας για να τα χρησιμοποιήσουμε για την εργασία μας. Πρώτα καταγράψαμε τις δύο προηγούμενες συναντήσεις μαζί και στη συνέχεια ξεκινήσαμε τη μελέτη του τραγουδιού “The Times They Are A-changin” του Bob Dylan. Μεταφράσαμε τη 2η στροφή και ξεκινήσαμε την εργασία της ομάδας μας. Έπρεπε να βρούμε ποια θέματα θίγονται στο τραγούδι, ωστόσο δεν προλάβαμε αλλά διασκεδάσαμε και είχαμε καλή επικοινωνία!
  Συνάντηση 6η 27/10/11
  Στην 6η συνάντηση συνεχίσαμε την εργασία της ομάδας και τη τελειώσαμε! Επιπλέον συγκεντρώσαμε τραγούδια του Bob Dylan που μας έκαναν εντύπωση για περαιτέρω μελέτη(Hurricane, Blowin’ In The Wind). Δυστυχώς η αναζήτηση ονόματος για την ομάδα δεν απέφερε καρπούς και παραμένουμε ανώνυμοι. 
  Συνάντηση 7η 1/11/11
  Κατά την 7η πλέον συνάντηση, αφού πάψαμε να είμαστε ανώνυμοι και με την πολύτιμη  συνεισφορά του κ.Κωνσταντίνου αποκτήσαμε το όνομα F.A.D.A, όπου προφανώς βγάνει από τα αρχικά των ονομάτων μας (Φάνης-Αργύρης-Δανάη-Άγγελος) και αποτελεί την ρίζα της γερμανικής λέξης fadar, που σημαίνει πατέρας και προέρχεται από τα αρχαία γοτθικά!!! Τέλος πάντων, συνεχίσαμε την ομαδική μας δουλεία πάνω στο τραγούδι του Bob Dylan “The times are a-changin” και για πρώτη φορά ανεβάσαμε στο blog την πρώτη ολοκληρωμένη ομαδική δουλεία μας.
  Συνάντηση 8η 4/11/11
  Η 8η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 04\11\2011 στην βιβλιοθήκη και για πρώτη φορά είχαμε έναν Η\Υ που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο (και του Αργύρη μια χαρά είναι ). Δεχτήκαμε κάποιες συμβουλές από τον κ.Κωνσταντίνου και πήραμε μια μικρή, αλλά πικρή θα μπορούσαme να πούμε, ιδέα για το τι θα ακολουθήσει…
  Συνάντηση 9η 8/11/11
  Η επόμενη συνάντηση έλαβε χώρα την Τρίτη 08\11\2011 όπου πέσαμε κατ’ ευθείαν στην δουλεία διότι για τα δικάμας standards είχαμε μείνει πίσω(παρ’ όλα αυτά βρισκόμασταν πολύ πιο μπροστα από τους άλλους). Μας παρουσιάστηκε η συνέχειας της εργασίας και μας δόθηκαν συμβουλές στο πως θα υλοποιήσουμε αυτό. Τέλος, όπως κάθε ομάδα, έτσι κι εμείς ωγείλαμε να βρούμε 3 τραγούδια τα οποία θα αναλύσουμε. Όμως δημιουργήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός mini διαγωνισμού διότι ήταν πολύ πιθανόν δύο ομάδες να επιλέξουν τα ίδια κομμάτια. Ο διαγωνισμός είχε ως εξής: όλες οι ομάδες λαμβάνουν μέρος (θέλοντας και μη), γράφουν ως σχόλιο στο blog τα τραγούδια που επέλεξαν και σε περίπτωση που υπάρξουν κοινά νικητής είναι αυτός που το δημοσίευσε πρώτος. Εμείς όμως σίγουρα είμαστε νικητές διότι δεν περιμέναμε να πάμε σπίτι για να «λαβουμε μέρος» αφού δημοσιεύσαμε τα επιλεγμένα κομμάτια από τους Η\Υ του σχολείου, λίγα λεπτα\δευτερόλεπτα μετά την ανακύρηξη του διαγωνισμού!!!!
  Συνάντηση 10η 15/11/11
  Η 10η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/11/2011 και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, ανεβήκαμε στην τάξη αντί να δουλέψουμε στη σχολική βιβλιοθήκη. Τέλος πάντων, αρχίσαμε αμέσως τη δουλειά. Τα τραγούδια που είχαμε επιλέξει στο «διαγωνισμό» της προηγούμενης συνάντησης, ήταν το “Imagine” του John Lennon και το “Stairway To Heaven” των Led Zeppelin. Για το τρίτο τραγούδι θα αποφασίζαμε λίγο αργότερα, αφού ήμασταν ανάμεσα σε 2-3 τραγούδια από Pink Floyd. Αρχίσαμε λοιπόν με την επεξεργασία του “Imagine”. Δυστυχώς, όμως, με τη βοήθεια για ακόμα μια φορά του κύριου Κωνσταντίνου, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, με διαφορετικά τραγούδια!! Και αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα από πριν… Τόσο μα τόσο αναποφάσιστοι, τόσα πολλά τα υποψήφια κομμάτια! Τουλάχιστον, το σίγουρο είναι ότι θα ασχοληθούμε αρκετά με Pink Floyd, αρέσουν σε όλους μας και έχουν ΠΟΛΥ υλικό για επεξεργασία. Ένα ακόμα πρόβλημα που μας προέκυψε ήταν ότι η δουλειά που έπρεπε να γίνει συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν ΠΑΡΑ πολλή και δεν μπορούσαμε ούτε να ξεκινήσουμε, γιατί δεν είχαμε αποφασίσει καλά καλά για τα τραγούδια που θα χρησιμοποιούσαμε για το 2ο φύλλο εργασίας! Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι και ας πούμε ότι ΝΑΙ, θα πιεστούμε αλλά τελικά θα τα καταφέρουμε!
  Συνάντηση 11η 22/11/11
  Τρίτη 22/11/2011, 11η συνάντηση….
  Ναι, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή, και απουσίαζε και ο Άγγελος. Ευτυχώς όμως, είχαμε κάνει κάποια προετοιμασία από το σπίτι και ο κ. Κωνσταντίνου μας έφτιαξε έναν πίνακα για να μας βοηθήσει στην επεξεργασία των στίχων των τραγουδιών μας. Διευκολυνθήκαμε αρκετά, και τελειώσαμε σχεδόν με την επεξεργασία του “Dogs” των Pink Floyd. Ωραία διαδικασία πάντως η επεξεργασία των στίχων, και, αν και χρονοβόρα και κουραστική, την απολαύσαμε αρκετά. Όσο για τα επόμενα δύο τραγούδια, ακόμα δεν είμαστε σίγουροι. Ωστόσο, θα είναι μάλλον το “High Hopes” των Pink Floyd και το “The Dark Eternal Night” των Dream Theater!
  Συνάντηση 12η 24/11/11
  Ας είμαστε ειλικρινείς, είχαμε αγχωθεί πολύ τις τελευταίες μέρες γιατί έπρεπε να έχουμε τελειώσσει με την ανάλυση του “Dogs” μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, όμως, αποτύχαμε και ζητήσαμε μια μικρή παράταση μέχι την επόμενη Τρίτη! Τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γι’αυτό το κομμάτι έχει γίνει, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τα υπόλοιπα μαθήματα που μας πιέζουν και ο χρόνος είναι πάντα λίγος…
  Συνάντηση 13η 29/11/11
  Και ναι, μετά από κόπους και τρεχάματα, και ας λείπει αυτή τη βδομάδα ο κ.Κωνσταντίνου, οι F.A.D.A. έχουν πάρει και πάλι κεφάλι! Ναι, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Κυρίως χάρη στο Φάνη, ομολογουμένως, η δουλειά μας με το “Dogs” έχει πλέον ολοκληρωθεί και προχωράμε ολοταχώς για το επόμενό μας κομμάτι, το “High Hopes”. Γι’ αυτό έχουμε προοπτικές! Σκεφτόμαστε να το ερμηνεύσουμε ζωντανά στο τέλος του τετραμήνου, ως μέρος της εργασίας μας. Θεωρητικά τουλάχιστον, έχουμε και τη δυνατότητα και τη θέληση να το καταφέρουμε!!
  Συνάντηση 14η 1/12/11
  Μονή ώρα. Τίποτα δεν προλαβαίνουμε συνήθως να κάνουμε σε αυτή την ώρα!! Τέλος πάντων, ο κύριος Κωνσταντίνου απουσίαζε όλη αυτή την εβδομάδα (και στην προηγούμενη συνάντηση) και έχουμε ως αντικαταστάτη του τον κύριο Σπανό. Δυστυχώς, ήταν η ώρα του παιδιού μες στην τάξη… Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, έχουμε ήδη ξεκινήσει και την ποιητική ανάλυση του “High Hopes” και αναμένεται να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα!
  Συνάντηση 15η 6/12/11
  6/12… Σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν, πέθανε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, αυτή τη μέρα δεν μπήκαμε όλοι για μάθημα στις τάξεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και χωρίς να είναι όλοι οι μαθητές παρόντες, το μάθημα έγινε κανονικά. Από τη δική μας ομάδα απουσίαζαν τα δύο από τα τέσσερα άτομα, αλλά δεν μας ενόχλησε και πολύ, αφού δουλέψαμε στην ολομέλεια, δηλαδή όλες οι ομάδες μαζί. Ο κύριος Κωνσταντίνου μας έδωσε τον κύριο σκελετό, για να «χτίσουμε» την εργασία μας, ο οποίος αποτελείται από:
  1. Εισαγωγή (που θα τη γράψουμε στο τέλος)
  2. Πρόλογος (εκθέτουμε το κυρίως θέμα, παρουσιάζουμε τα επιμέρους ερωτήματα, οριοθετούμε τη μέθοδο με την οποία δουλέψαμε)
  3. Κύριο μέρος (σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της ροκ σε συνάρτηση με τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις καθώς και με την παρουσία σπουδαίων λογοτεχνικών έργων, ανάλυση ροκ τραγουδιών)
  Παράλληλα με αυτό το «σκελετό», κάναμε και μια συζήτηση πάνω στη ροκ, και κυρίως χέβι μέταλ μουσική, η οποία ήταν βέβαια ενδιαφέρουσα, αλλά δε μας επέτρεψε να τον ολοκληρώσουμε…!! Τέλος πάντων, το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν ότι πάντα ο καθένας μας θα έχει διαφορετικές απόψεις και γούστα, και έτσι κάτι που για κάποιον είναι απλά θόρυβος και δεν έχει αισθητική, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι τέχνη.
  Συνάντηση 16η 8/12/11
  Αναθεώρηση! Πάλι από την αρχή ο σκελετός, αλλά αυτή τη φορά τον ολοκληρώσαμε. Και η αλήθεια είναι ότι μας τρόμαξε λίγο στην αρχή, αλλά πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε! Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  0.1 Τίτλος
  0.2 Υπότιτλος
  1. Πρόλογος (τον γράφουμε τελευταίο)
  2. Εισαγωγή
  2.1 Εξήγηση θέματος
  2.2 Επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα
  2.3 Τρόπος έρευνας, περιγραφή της μεθόδου
  3. Γενική προσέγγιση
  3.1 Το ροκ ως ιστορικό φαινόμενο με χρονικές και πολιτικές προεκτάσεις (σε συνάρτηση με ιστορικά και «λογοτεχνικά» γεγονότα), ανίχνευση επιρροών (έμφαση στη λογοτεχνία)
  3.2 Το ροκ ως είδος μουσικής (ρυθμός και μορφολογία)
  4. ένα παράδειγμα: Bob Dylan: πολιτικά μηνύματα με ποιητική αισθητική
  5. Ανίχνευση ποιητικών τρόπων και λογοτεχνικών επιρροών στα επιλεγμένα από την ομάδα τραγούδια
  6. Ροκ μελοποιήσεις ελλήνων ποιητών
  7. Το εμπορικό – «αντιποιητικό» ροκ: παραδείγματα και εξήγηση
  8. Τελικά συμπεράσματα έρευνας
  9. Βιβλιογραφία και δικτυογραφία
  10. Παράρτημα
  10.1 Κομμάτια από το ομαδικό ημερολόγιο
  10.2 Γλωσσάρι της εργασίας
  10.3 Αυτοαξιολόγηση ομάδας
  10.4 Προτάσεις και απόψεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει το έργο καλυτέρα
  10.5 Αξιολόγηση του καθηγητή
  10.6 Οργάνωση της παρουσίασης της έρευνας
  Αυτά! Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε! Καλή μας επιτυχία
  Συνάντηση 17η 13/12/11
  Σήμερα είχε κατανομή εργασιών… Μοιραστήκαμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, και ελπίζουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να την έχουμε τελειώσει. Αρχίζει τουλάχιστον να μη μας φαίνεται τόσο «βουνό» όλο αυτό! Έχουμε πλέον σχεδόν τελειώσει και το High Hopes, μόνο το The Dark Eternal Night έχει μείνει μισό, αλλά θα τα καταφέρουμε!
  Συνάντηση18η 15/12/11
  Έκπληξη! Σήμερα μας δόθηκε το 3ο φύλλο εργασίας, με τίτλο “Ροκ Μελοποιήσεις Ελλήνων Ποιητών”. Για αυτό το φύλλο θα πρέπει να διαλέξουμε ένα ποίημα κάποιου Έλληνα πιητή στο οποίο έχει γίνει ροκ μελοποίηση, και φυσικά να το αναλύσουμε. Εντάξει, αυτό δε μας τρομάζει πλέον. Έχουμε ήδη κάνει αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές και μας είναι πια γνωστή! Μόνο ο χρόνος μας πιέζει λίγο, αλλά είμαστε όπως πάντα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!
  Συνάντηση 19η
  Επιτέλους καταλήξαμε στο ελληνικό ροκ κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε. Πρόκειται για το ποίημα του Καρυωτάκη “Gala”, το οποίο έχουν μελοποιήσει οι Magic De Spell. Μέχρι την Πέμπτη πιστεύουμε ότι θα έχουμε προετοιμάσει αυτό το φύλλο εργασίας ωστέ να το έχουμε έτοιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται, και το “The Dark Eternal Night” θα το ολοκληρώσουμε μέσα στις γιορτές. Καλά Χριστούγεννααααα!