Μνημονεύουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη…πάλι

Προσπαθώντας να βάλω σε στοιχειώδη τάξη το υλικό μου για τη διδασκαλία του διηγήματος «Όνειρο στο κύμα» στο τμήμα της θεωρητικής κατεύθυνσης (ΓΦ2), έπεσα πάνω στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραγωγές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, που νομίζω πως φωτίζουν αρκετά, όχι μόνο το εν λόγω διήγημα, αλλά και το σύνολο των τεχνικών της διηγηματογραφίας του κυρ Αλέξανδρου. Ας δούμε μαζί τα video ώστε να προετοιμαστούμε για την προσεχή συνάντησή μας την επόμενη Παρασκευή:

1. «Η Σεληνοφεγγής νυξ στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»

Στην ταινία αυτή, με τη δραματοποίηση επιλεγμένων σκηνών από τα διηγήματα «Η Νοσταλγός», «Όνειρο στο κύμα» και «Η Φαρμακολύτρια», επιχειρείται η αποκάλυψη του ρόλου της σελήνης και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει στο έργο του Παπαδιαμάντη. Η περιπλάνηση της σελήνης στο έργο του, μας αποκαλύπτει μια άλλη, λανθάνουσα κι όμως εξέχουσα δυναμική διάσταση του έργου του.

2. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Το μοιρολόγι της φώκιας»

Μια κινηματογραφική προσέγγιση που αποκαλύπτει τη βασική ερμηνευτική γραμμή του διηγήματος. Η ζωή και ο θάνατος διαπλέκονται αξεδιάλυτα όσο και ανεπαίσθητα και διαγράφουν το σκηνικό της δράσης. Τα γεγονότα που δυναστεύουν τη ζωή της ηρωίδας (και του ανθρώπου) προετοιμάζονται και εξελίσσονται πέρα και έξω από τη δυνατότητα παρέμβασής της.

Share This: