Κινδυνεύει η ελληνική από τα greeklish;

Με σκεπτικισμὀ αντιμετωπίζει σήμερα η Mαριάννα Tζιαντζή στην «Καθημερινή» τη σταυροφορία των «Ράδιο Αρβύλα» εναντίον των greeklish και διαπιστώνει τη δύναμη επιρροής της τηλεόρασης ως κυρίαρχου παιδαγωγικού μέσου, επιρροή που το σχολείο δεν καταφέρνει να ασκήσει στη συνείδηση των νέων ανθρώπων:

«Εκστρατεία για την αποφυγή των γκρίκλις (greeklish) στα γραπτά μηνύματα και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία κήρυξε πρόσφατα η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» (ΑΝΤ1). «Μια ολόκληρη γενιά», διαπιστώνουν οι Ρ.Α., «έχει μάθει καθημερινά να πληκτρολογεί ασταμάτητα γκρίκλις κι έχει σχεδόν ξεχάσει να γράφει ελληνικά». Οι παρουσιαστές προτρέπουν τους νέους να γυρίσουν το πληκτρολόγιο του κινητού ή του υπολογιστή τους στα ελληνικά… και αν κάνουν κάποια ορθολογικά λάθη, δεν πειράζει, με τον καιρό θα μάθουν. Oπως αναφέρθηκε στον ΑΝΤ1, πολλοί νεαροί τηλεθεατές επικοινώνησαν με την εκπομπή και δήλωσαν ότι εγκατέλειψαν το λατινικό αλφάβητο και τώρα πια πληκτρολογούν μόνο στα ελληνικά. Αν και η ευαισθησία, η έγνοια για τη γραφή δεν είναι μονοπώλιο κανενός, είναι κωμικοτραγικό ένα ιδιωτικό κανάλι που, όπως όλα τα αδελφάκια του, δεν έχει ούτε μία εκπομπή για το βιβλίο, να υπερασπίζεται τον «γραπτό ελληνικό λόγο», τον οποίο «μπορεί να καταργήσει» η πρακτική των γκρίκλις.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τηλεόρασης, που μια σατιρική εκπομπή ξεκινά μια εκστρατεία για τη γραφή – και όχι για τη γλώσσα, αν και οι «Ράδιο Αρβύλα» χαρακτηρίζουν τα γκρίκλις «καταστροφική συνήθεια για την ελληνική γλώσσα». Αν οι μαθητές άκουγαν την ίδια συμβουλή από τους καθηγητές τους στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, μάλλον δεν θα έδιναν καμία σημασία. Ομως, στα μάτια των παιδιών και των εφήβων, ο τηλεοπτικός δάσκαλος έχει μεγαλύτερο κύρος από ό,τι ο πραγματικός. Η πρωτοβουλία αυτή του «Ράδιο Αρβύλα» παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για το αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα φέρει, αλλά για την απήχησή της, που ήδη έχει εκδηλωθεί. Γύρω στις 90.000 είναι οι προβολές του σχετικού βίντεο στο ΥοuTube, ενώ πάρα πολλά είναι τα σχόλια σε αρκετά ιστολόγια. Αναρωτιέται κανείς ποια είναι η γνώμη των καθηγητών που ανακαλύπτουν γκρίκλις και συντμήσεις ακόμα και στις εκθέσεις των μαθητών…»(δείτε τα αποτελέσματα παλιότερης έρευνας)


«Καλά έκαναν οι «Ράδιο Αρβύλα» κι έθιξαν το θέμα. Ούτε εκπαιδευτικοί ούτε γλωσσολόγοι είναι οι άνθρωποι και, επομένως, δεν μπορούσαν παρά να το θίξουν με όρους τηλεοπτικούς. Ομως, ενώ μιλούν για τη γλώσσα που κινδυνεύει, στο φόντο, στον ψηφιακό τοίχο της εκπομπής, είναι γραμμένες με μεγάλα κεφαλαία γράμματα οι αγγλικές λέξεις Politics, Freedom, Ecology, Please Baby κ.ά. Ακόμη και αν γυρίσει κανείς το πληκτρολόγιό του στα ελληνικά, τα γκρίκλις θα μπουν από την πίσω πόρτα αφού στην τηλεόραση –και όχι μόνο–, τα φτωχά, τα εύπεπτα, τα εργαλειακά αγγλικά συνδυάζονται με τα (συνήθως) φτωχά και νυσταλέα ελληνικά».

Δείτε και το video των «Ράδιο Αρβύλα». Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Share This: