Β Λυκείου: Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία (Γνωριμία και μελέτη με μεγάλους ποιητές και συγγραφείς)

Προς μαθητές Β΄λυκείου 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου,

Το μάθημα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε μεγάλους ποιητές και συγγραφείς που καθόρισαν με τα έργα και τη γραφή τους την παγκόσμια λογοτεχνία. Το έργο τους εξάλλου αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά που διευρύνει σε κάθε άνθρωπο τη δύναμη της σκέψης καλλιεργώντας σε βάθος το συναισθηματικό του κόσμο.

  Στο «Ανθολόγιο»  θα μελετήσουμε ποιητές που μέχρι τώρα δεν μπορέσατε να «εξερευνήσετε» στη σχολική σας λογοτεχνία όπως ο Δάντης, ο Γκαίτε,  ο Μπωντλαίρ, ο Λόρκα, ο Μπρεχτ και συγγραφείς όπως ο Τολστόι, ο Τζόυς, ο Μπελ, ο Κάφκα κ.ά. Τα κείμενά τους, που ανθολογούνται στο βιβλίο μας, είναι ένα απάνθισμα από τις καλύτερες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας».  Τροφοδοτούν, μάλιστα με «υλικό» ακόμη και σήμερα ποιητές, πεζογράφους, δημοσιογράφους και αρκετά είδη της ροκ μουσικής.

Αυτές τις συσχετίσεις θα ανακαλύπτουμε στην τάξη, με τρόπο που δεν θα μας κουράζει επειδή θα νιώθουμε δημιουργικοί και επειδή θα εκφράζουμε τις απόψεις μας ελεύθερα, πέρα από κάθε ακαδημαϊσμό και σχολαστικισμό, δηλαδή, θα «ζήσουμε μέσα στη λογοτεχνία ο καθένας με το δικό του τρόπο »…Γι΄αυτό πρέπει να το επιλέξουν όσοι έχουν τη διάθεση να γίνουν επαρκείς αναγνώστες της λογοτεχνίας.

Share This: