Ομάδα «Historicorum…»

Μέλη της ομάδας:

  • Γεωργία Σαραντάκου,
  • Αφροδίτη Σαραντέα,
  • Χάρης Σεβαστιάδης,
  • Μάριος Σηφάκης

Τα τραγούδια που επελέγησαν προς μελέτη:

  1. Από το Χάρη:

2. Από τη Γεωργία:

3. Από την Αφροδίτη:

4. Από τον Μάριο:

 

 

Share This:

10 thoughts on “Ομάδα «Historicorum…»

  1. Επέλεξα το συγκεκριμένο τραγούδι γιατί είναι ένα τραγούδι που εκφράζει τους πάντες και φυσικά έχει σχέση με το θέμα που πραγματευόμαστε.Επιπλέον μιλαει για πάρα πολλά ιστορικά γεγονότα τα οποία θα μπορούσαμε εύκολα να αναλύσουμε…
    Χάρης Σεβαστιάδης

  2. απο Μάριο Σιφάκη

    http://www.youtube.com/watch?v=ohOtDA3dTAA

    Αυτό το τραγούδι το διάλεξα γιατί αναφέρεται στo τέλος του Ψυχρού πολέμου.
    I follow the Moskva
    Down to Gorky Park
    Listening to the wind of change
    Moskva είναι το όνομα του ποταμού που περνά μέσα από Μόσχα, και Gorky Park είναι το όνομα του ένα πάρκο ψυχαγωγίας στη Μόσχα.

  3. Αφροδίτη Σαραντέα

    http://www.youtube.com/watch?v=Cy0ABjAP0TI

    Επέλεξα αυτό το τραγούδι διότι μας μεταδίδει ενα πολύ έντονο αντιπολεμικό μήνυμα, περιγραφοντάς μας το όνειρο ενός σκοπέα(πολεμιστή). Το οποίο είναι να ζεί σε έναν κόσμο στον οποίο δεν είναι αναγκασμένος να περιπλανιέται σε ξένες χώρες. Να βλέπει τους φίλους του να πεθαίνουν και πρέπει και ο ίδιος να δολοφονεί ανθρώπους, ακόμα και παιδιά. Σε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορεί να μιλάει ελεύθερα και να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να φοβάται. Δηλαδή σε έναν κόσμο χωρίς πόλεμο όπου επικρατεί η ειρήνη. Επίσης γνωρίζουμε ότι αυτό το τραγούδι γράφτηκε μα αφορμή κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στο Λονδίνο τον ιούλιο του 1982. Στις επιθέσεις αυτές πέθαναν 4 ιππείς 7 άλογα και τραυματίστηκαν 22 φρουροί και άμαχοι άνθρωποι. Επίσης επειδή εκείνη την ημέρα πραγματοποιούνταν μία συναυλία , η σκηνή ανατινάχτηκε απο την βόμβα. Συνεπώς πέθαναν 6 μέλη απο τη μπάντα και τραυματίστηκαν 24. Τέλος με με τον στίχο “in the corner of some foreign field the gunner sleeps tonight – We cannot write off his final scene – take heed to the dream” επιδιώκουν να μας πείσουν να μην επιτρέψουμε να περάσει ο θάνατος αυτών των ανθρώπων απατήρητος. Αλλά να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του πολεμιστή και να επικρατήσει ειρήνη και ελευθερία.

  4. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΜΑΔΑΣ

    Στη πρώτη μας συνάντηση(2-2-12) διαμορφώθηκαν οι ομάδες. Δεν ήταν όμως αναγκάιο να συστηθούμε, μιας και γνωριζόμασταν ήδη…. Οπότε αρχίσαμε να συζητάμε για το όνομα της ομάδας μας. Η κουβέντα αυτή δν κατέληξε κάπου οπότε την βάλαμε σε μία πρωσορινή εφεδρεία. ¨Επειτα μιλήσαμε για τις επιλογές των τραγουδιών που είχαμε κάνει, μέτα πέρασε κ ο κ. Κωσταντίνου και μας μίλησε για αυτές. Τέλος είδαμε τις καινούριες εργασίες που έπρεπε να κάνουμε και τις συζητήσαμε στην τάξη ώστε να τις καταλάβουμε.

  5. Στην δεύτερη συνάντηση(9-2-12) αρχίσαμε να μιλάμε για το πώς είχαμε προχωρήσει τις εργασίες μας. Δέν είχαμε όμως αρκετό χρόνο στη διαθεσή μας οπότε αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την υπόλοιπη ώρα στην εύρεση ονόματος. Ακούστηκαν πολλές απόψεις και υπήρξαν διαφωνίες στο τέλος όμως συμφωνήσαμε όλοι στην λατινική λέξη “HISTORICORUM”. Που σημαίνει “ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ”.

  6. Στην τρίτη συνάντηση(14-2-12) είναι γεγονός ότι είμασταν όλοι λίγο αποσυντονισμένοι λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Παρ ‘όλα αυτά όμως με σοβαρότητα κ υπευθυνότητα βρήκαμε την συγκεντρωσή μας κ ενωμένοι σαν ομάδα συζητήσαμε για τα στοιχεία κ τα τργούδια που έχουμε βρεί εώς τώρα. Μετά ταξινομήσαμε τα τργούδια μας με χρονολογική σειρά, αν και το τραγούδι του Χάρη μας προβλημάτισε λίγο μιας κ αναφέρεται σε πολλές χρονικές περιόδους.Τέλος πέρασε κ ο κ. Κωσταντίνου κ μας μίλησε για τα τραγούδια μας κ για τον τρόπο έρευνας που πρέπει να ακολουθήσουμε.

  7. Στην τέταρτη συνάντηση(16-2-12) αρχικά έγινε η συνηθισμένη “συνεδρίαση” μεταξύ των μελών της ομάδας μας όπου συζητήσαμε για τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε βρεί. ¨Επειτα αρχίσαμε να μιλάμε ως τάξη για κάποιους όρους τους οποίους εμείς μέσα στα πλαίσια της εργασίας θα πρέπει να εξηγήσουμε. Οι όροι αυτοί είναι 1)μικροϊστορία 2)μακροϊστορία 3)επαγωγική προσέγγιση (ειδικό -γενικό) 4)συνολική ιστορία 5)ιστορία προσωπικοτήτων 6)μαρξιστική προσέγγιση της ιστορίας 7) εποικοδόμημα (πολιτική-κουλτούραῑδεολογία)
    Επίσης αναλύσαμε την έννοιατου πολιτισμου με τον εξής τρόπο:
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:Πολιτική, Κοινωνική Δομή, Οικονομία, Εργασία, Φύση.

  8. Στην πέμπτη συνάντηση μας (23-2-12) ο κ.Κωσταντίνου μας μοίρασε ένα φυλλάδιο το οποίο εξηγούσε αναλυτικά το κάθε βήμα που έπρεπε να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στη σύνθεση της εργασίας/του τεχνηματός μας.Επίσης μας ανέλυσε βαθύτερα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εργαστούμε και τη μορφή του τελικού αποτελέσματος της ερευνάς μας. Τέλος μας εξήγησε την έννοια και του δραματικού χρόνου. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ελάχιστος χρόνος για την επεξεργασία των τργουδιών μέσα στην ομάδα.

  9. Στην έβδομη συνάντηση ο κ. Κωσταντίνου μας μοίρασε τα τετράδια μας τα οποία είχε μαζέψει στην προηγούμενη συνάντηση και έκανε παρατηρήσεις για τα ημερολογιά μας. ¨Επειτα μας εξήγησε πιο αναλυτικά πώς πρέπει να συνθέσουμε ένα κείμενο που μας έχει αναθέσει. Και τέλος απέμεινε λίγος χρόνος ώστε να μιλήσουμε μέσα στις ομάδες μας για τις εργασίες μας και για κάποιες απορίες που είχαμε.

Leave a Reply