Η Φιλοσοφία είναι παρούσα.

Ένα απάνθισμα κειμένων που δημοσιεύονται στον καθημερινό – διαδικτυακό – τύπο και μπορούν να κινητοποιήσουν τον βαθύ, αναλυτικό και συνθετικό μας στοχασμό δίνοντάς μας το ερέθισμα και το κίνητρο να μελετήσουμε σε βάθος ποικίλα θέματα της σύγχρονης ζωής, όπως παρουσιάζονται από σύγχρονους φιλοσόφους ή διανοουμένους. Η διαρκής φιλοξενία της φιλοσοφικής σκέψης στις σελίδες του διαδικτυακού τύπου αποδεικνύει πως η φιλοσοφία, εκτός από εντυπωσιακή, αιρετική, ψύχραιμη ανάλυση, είναι, διαχρονικά, το καταφύγιο της ανθρωπότητας στις δύσκολες στιγμές της, δηλαδή έρχεται στο προσκήνιο όταν αυξάνονται οι προκλήσεις και τα διλήμματα για την πορεία της ύπαρξης και της εξέλιξης ανθρώπων και κοινωνιών.

«Το “Matrix‘‘ είναι μια υπέροχη εικονογράφηση του Πλατωνικού Σπηλαίου, του σκεπτικισμού του Ντεκάρτ, ίσως και του ιδεαλισμού του Μπέρκλεϊ. Τι πιο ωραίο για έναν φιλόσοφο!», λέει ο Ντέιβιντ Τσάλμερς.
Φ1. William MacAskill: 80 τρισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζήσουν μετά από εμάς, πρέπει να σκεφτούμε κι αυτούς. [lifo.gr]
(Ηθική Φιλοσοφία) : Αποτελεσματικός αλτρουϊσμός, μακροπροθεσμισμός, κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη.
Φ2. Ντ. Τσάλμερς: Τι είναι πραγματικότητα; [kathimerini.gr]
(Οντολογία – Μεταφυσική – Φιλοσοφία του Νου): ψηφιακοί κόσμοι, εμβύθιση σε εικονικούς κόσμους, προσομοίωση, πραγματικότητα +, το πρόβλημα της συνείδησης.
Φ3. Η φιλοσοφία ως θεραπεία: Ο θάνατος και το νόημα της ζωής. [bookpress.gr]
(Οντολογία – Μεταφυσική): θνητότητα, υπαρξισμός, νόημα.
Φ4. Θεοφάνης Τάσης: «Η ανθρώπινη αναβάθμιση μέσω της τεχνικής θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπινότητα» [bookpress.gr]
(Οντολογία – Ηθική – Πολιτική φιλοσοφία): μετανθρωπισμός, υπερανθρωπισμός, ψηφιακός ανθρωπισμός, επιμέλεια εαυτού.
Φ5. Γιουβάλ Νώε Χαράρι: «Τους ανθρώπους πρέπει να προστατεύσουμε και όχι τις δουλειές» [lifo.gr]
(Πολιτική και Ηθική φιλοσοφία) : προκλήσεις διαχείρισης βιοτεχνολογίας και υπερσυγκέντρωσης δεδομένων, κίνδυνοι από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το όνειρο της μακροζωίας – αθανασίας βαθαίνει τις ανισότητες, στόχος ζωής = η συνεκτική αντίληψη του κόσμου.
Φ6. Φιλοσοφώντας για την πανδημία. (4 αποσπάσματα)
(Πολιτική και Ηθική Φιλοσοφία) : Σχέση πανδημίας – ελέγχου, υπονόμευση δημοκρατίας, Ηθικό δίλημμα για εντατικές, επίγνωση θνητότητας

Share This: